2011. március 23., szerda

TABÁNI KAPUK

APUK

A kapu használati értékén túl mindig jelkép is,valamiből valamibe átlépünk,valamit bezár,vagy kinyit, két teret összeköt és elhatárol.Ha benn vagyunk, birtokon belül érezzük magunkat,ha kopogtatunk rajta , bemenni szeretnénk. Záróvonal, melyen átlépve más térben ,netán más idősíkban , más világban vagyunk,s ha nem tudunk átlépni rajta , hiányérzetünk támad ,s fantáziálni kezdünk ,mi lehet mögötte.Ezeket a régi , köddévált tabáni kapuk fotóit nézve sok minden jut eszembe. Talán megörökítettek egyet- kettőt még a nagy tabánégés előtti időből, amikor dúsan faragott , vasveretes nehéz tölgyfa kerültek ki a tischlerek keze alól kétkezi verejtékes munkával , ami akkoriban sem lehetett olcsó mulatság.Később az újjáépítés időszakában no meg a kiegyezés utáni nagy budapesti építkezések idején felözönlő iparos kubikos réteg már egyszerűbb kapukkal is beérte , melyek a célnak megfelelő kivitelben készültek,felesleges cirádák nélkül.Azután elgondolom,némelyikük többszáz éves,szúette deszkáival dacol a múló idővel,emlékezik szomorú és boldog ajtónyitásokra, gyerekzsivajra, öregek csoszogására,ünnepi muzsikára és puskaropogásra.,1849- es várostromra, postások kopogtatásra, hajnali részegek mámorára.
Rajtuk hozták be a megkeresztelt újszülötteket,vagy kísérték utolsó útjukra a holtakat.Öröm és bánat vonult át rajtuk. Mára fizikai valójuk megszünt, már nem nyílnak sehová, mögöttük a ház összedőlt, lebontották eldózerolták , kifakult fotók csupán. Emlékei egy letünt kornak.
Legkedvesebb közülük a Holdvilág utca 14 kapuja, a festők által is leggyakrabban megörökített
kapu, nagy szerencse , hogy közeli kép is fennmaradt róla. De említhetném az Albecker szélesen terpeszkedő boltíves bejáratát, az Árok-köz 4 barokkos remekművét, vagy a Bocskay tér 2
mementóként álló kapuját, miközben a házat mögötte már elvitte a sitteskocsi.A bontáskor 1933-ban talán újra beépítésre került egy-kettő a szúette kapuk közül, ma is él , létezik , döng és csikorog és szélcibálta hirdetéseket ragasztanak rá , de 77 év távlatából ezt már nem lehet követni, bele kell nyugodni a kapuk is élnek és meghalnak.

kassiusSzarvas tér 1

Orbán u 9

Naphegy u 37
Kör u 17
Kömúves u 15
Komló u 36

Kereszt tér 20

Kereszt tér 12


Ív u 10
Holdvilág u 14
Holdvilág u 2

Hadnagy u 20

Hadnagy u 41
Bocskay tér 2

Arok u 29

Árok köz 4
Aranykacsa u 7

Aranykacsa u 1
Hadnagy utca 14

Gellérthagy u 53Fehérsas u 6
Aranykacsa u 31

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Article and Photo copying is prohibited